Antoniolo Gattinara Riserva 2018

Pais

Italia

Vintage

2018

Region

DOCG Gattinara (Piemonte)

Volumen

750 ml

Bodega

ANTONIOLO

% VOL

13,5

Variedades

Nebbiolo

Caja

6 Botellas

Estilo

Seco

Tipo

Tinto

47,20 
-
+

Reseñas de la comunidad
4.2 Vivino

4.2
Cristobal Daly
Vivino
Delicious Nebbiolo, a wine made out of roses. Juicy and light-footed, full of rose petals and soft cherries. Delicate acidity and polished tannins.
4.3
Jesper Moonen
Vivino
(4,3) Beautifully elegant and tense Gattinara. Sweet (perhaps even candied) cherries, raspberries and distinctly floral notes (roses). Very nice
4.5
Rodney C
Vivino
A whisper of an edge.. fantastic.
3.8
Glass Of Bubbly
Vivino
Nebiolo grape Very nice light translucent colour Wonderful fruit aromas Dry. Tannic. Nice acidity. Good length. Classic nebiolo. Smooth finish. Drinking
4.5
Shaalin Parekh
Vivino
Ripe fruit, floral, and some earthiness. On a warm night, so we chilled it a bit, and it was wonderful.
4
Rasmus Saari
Vivino
Elegant Gattinara. Sweet cherries and wild berries on the nose. Good acidity, delicate tannins.
3.8
Ted Kondis
Vivino
100% Nebbiolo. Medium bodied with cherry and licorice and leather on the palate.
4.4
Ezra Vanharen
Vivino
Light and refreshing Nebbiolo, loads of red fruit, cherry and blueberries. Very well balanced, best served in good company and enjoyed “piano
4.4
Randolph Koppa
Vivino
An excellent wine, from first scent through the smooth finish. Delicate fruit. Good color. Mild tannins. All one could ask for from a Gattinara
4.6
Ben Krause
Vivino
Burgundy in Piemonte! So good and light. Lots of dried cherry, hint of cranberry. Great vintage so tertiary notes of tobacco and soil. Eucalyptus.
4.2
Bobby Zitting
Vivino
I am going to buy a case of this, it gets more beautiful every time I taste it, brilliant red cherry, soft accents of black licorice and petrol.
4.4
J D
Vivino
Half bottle, so this has matured appropriately. Color has that brick red color that is perfect for Nebbiolo. Stoked to find Gattinara at STAKE,
4.5
Average Josette
Vivino
Had this at the Refectory. It was great, paired lovely with beets and 🍅 ,🍄 Vichysoisse and steak. Also great on its own. Really lovely
4.5
Susan Neil
Vivino
Happy Nebbiolo Monday with this Gattinara Riserva! Est in 1948, in 1974 Rosanna Antoniolo was the first in the region to release single vineyard
4.5
Wine Fuss
Vivino
Antoniolo Gattinara Riserva 2015 is a robust red that needs to be decanted and would definitely benefit from another 10 to 20 years in the bottle.
4
Robert Budinsky
Vivino
All around a delight. Medium body with strawberry, typical strong tannins but not chewy. Dried rose, anise, oregano, and a good balanced finish.
4.4
Vince Kelsey
Vivino
Cherry, licorice, rose petal at first. Giving way to leather and earth. Lively acidity and strong but fine tannins. Drinking well now but would
4
Pavel Lokhov
Vivino
4,1* tar, some black pepper, cherry stone, cherry, black cherry, chocolate, dried herbs, oak, dried rose, mint, violet and lily. Hard powerful

Description

Al explorar este vino, serás recibido por un bouquet aromático que revela la presencia de cerezas negras y ciruelas, enriquecido con notas sutiles de pimienta, vainilla y clavo, que añaden un toque especiado único. Al probarlo, sentirás su estructura poderosa, que llena el paladar con una textura rica y satisfactoria, mientras que su frescura mineral característica garantiza un equilibrio perfecto en cada sorbo.

Descubre el Antoniolo Gattinara Riserva 2018, un vino tinto seco excepcional creado por la reconocida bodega Antoniolo en la prestigiosa DOCG Gattinara, ubicada en el encantador entorno de Piemonte, Italia. Esta bodega familiar, arraigada en la región de Gattinara desde hace generaciones, es aclamada por sus vinos tintos elegantes, estructurados y de larga vida útil, elaborados con la variedad de uva Spanna, también conocida como Nebbiolo en la zona.

Desde su restablecimiento en 1945, la familia Antoniolo ha llevado adelante la tradición vinícola, reviviendo la finca que había sido abandonada en 1910 debido a las dificultades económicas causadas por la filoxera. A lo largo de los años, han mantenido un enfoque pionero en la producción de vinos 100% Nebbiolo, destacándose como uno de los primeros en la región en hacerlo. Bajo la dirección actual de Rosanna Antoniolo, la finca cultiva orgánicamente 14 hectáreas de viñedos distribuidos en cinco parcelas, gestionadas con la colaboración de su hija Lorella y su hijo Alberto.

El Gattinara Riserva Antoniolo, considerado uno de los tesoros del norte de Piemonte, se distingue por su calidad excepcional. Proveniente de viñedos de más de 40 años de edad, este vino madura en grandes barricas de roble durante al menos 24 meses, seguido de un período adicional de 12 meses en botella, antes de estar listo para su disfrute. Si estás buscando comprar vino de alta calidad y carácter distintivo, el Antoniolo Gattinara Riserva es una elección que no te defraudará.

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