Pingus 2019

99 Parker
99 Suckling
Pais

España

Vintage

2019

Region

D.O. Ribera del Duero

Volumen

750 ml

Bodega

DOMINIO DE PINGUS

% VOL

14,5

Variedades

Tempranillo

Estilo

Seco

Tipo

Tinto

1.242,70 

Reseñas de la comunidad
4.5 Vivino

4.7
Alexander Chinyaev
Vivino
Long awaited get-together with my homeboy @[1|45516046|Denis Anatolievich]. The wine to match the occasion. Kudos for this baby to Eugene!
4.7
René
Vivino
Goodbye and see you next time Spain 🏌🏻‍♂️⛳️🍷a great pleasure to enjoy this special Spanish wine 🍷😎⛳️ I don’t think
4.8
Paul Taylor
Vivino
Densely packed, rich dark fruits. Floral aromas. Complex. Well balanced. Rich and slightly sweeter. Full bodied. Fantastic length. Fruit forward.
5
Denis Anatolievich
Vivino
A Peter Sisseck masterpiece! Abundance of juicy and musty crushed dark berries! Rich wine - a true flagship of Spanish winemaking.
4.3
Henrik S
Vivino
No doubt a really good wine... But pricetag doesn't match the experience.......
4.4
Ronnie Varberg
Vivino
Very well balanced, Dark berries, Dark fruit, plum/prune taste, oak, but not too much, gentle aftertaste, very pleasent at first and developes
5
Maria Hecksher
Vivino
Wow! This is such a wonderful wine :) the bouquet is round, so many well balanced notes and it just fantastic. Just a shame they don’t have
4.4
Martin Nørgaard
Vivino
Not massive on the nose, but long taste and will develop a lot the
4.4
Mark Neal
Vivino
This wine was decanted three times and tasted over two hours. I found the balance of a wine that could last another 20-30 years. Densely packed
4.7
Felix Christen
Vivino
97 pts. Deep garnet red. Unbelievable dense concentrated but not overloaded full bodied with lots crisp tannins for an endless life
4.9
Alonso Gómez Payró
Vivino
This is a beautiful wine. Opened 3 hrs before drinking. So powerful but subtle , a lot of fruit and and earthy . Blue berry , tobacco, cedar
5
Garret Abraham Penni...
Vivino
blackberry chocolate tobacco oak plum black fruit coffee vanilla cherry cassis cedar licorice earthy blueberry dark fruit violet minerals graphite
5
Gregory Warland
Vivino
96 points - dark purple; nose of oak, vanilla, coffee and black fruit; beautiful cassis, blackberry and licorice notes. Superb balance, beautiful
4.4
jyoon lee
Vivino
[🍷2023 James Suckling SEOUL GRAND TASTING🥂] 33. Spain, Ribera del Duero region. Attended in the showcase on 4 October, 2023 at Shilla
5
Jeroen
Vivino
Peter Sisseck is fanatical on lab analysis on his wines with his own lab as shown in the link below. Yet as non intervening as possible and biodynamic
5
Robinf
Vivino
Highlight of the trip Great visit with Peter’s winemaker Julia Zhdanova expertly explaining the biodynamic operation with fanatic precision
5
DePa
Vivino
Muy elegante!!! This is first time I try this superb wine. His touch his amazing. Maybe just a bit young but unbelievable taste
4.6
Chris J
Vivino
Spanish icons vol.2: outstanding wine but not a typical Ribera del Duero. Besides blackberries, plums, there’s something that reminds me
4.6
Michel Dionne
Vivino
A very happy Tempranillo Thursday 😃 coming from my WS backlog: a small vertical of possibly the most iconic Spanish wine: Pingus! The 3 wines
5
Cortona MD
Vivino
Was fortunate enough to share a bottle of the 2009 at Spanish 3* restaurant Sabor in West London. Immensely smooth, acid gets you on the finish.

Description

Este vino representa un mito en el mundo vinícola, deseado por todos los amantes del buen vino. Su color rojo picota es excepcional, mostrando una limpieza y brillo destacados. Posee una expresividad única y una complejidad sorprendente. Su fragancia fusiona notas intensas de frutas rojas y negras maduras con matices minerales, tostados y la influencia de las nobles maderas. En el paladar, destaca por una entrada potente y un tránsito suave, con taninos amigables. Su sabor complejo se distingue por la predominancia de notas a frutas maduras y especias dulces, como vainilla, canela y clavo, que perduran en el tiempo después de cada sorbo.

Pingus 2019, un vino tinto de la D.O. Ribera del Duero producido por Dominio de Pingus bajo la dirección del destacado ingeniero agrónomo y enólogo Peter Sisseck, destaca como una joya vinícola. Reconocido como uno de los enólogos más destacados de España, Peter Sisseck lidera la elaboración de este vino en la pequeña bodega de Dominio de Pingus.

Este excepcional vino se elabora con uvas cuidadosamente recolectadas de 4 hectáreas de viñedos exclusivos, ubicados en las fincas Barroso y San Cristóbal, a una altitud de 800 metros. Estas parcelas se caracterizan por tener suelos escasos en arcilla y cal, albergando plantas de la década de 1920 cultivadas mediante prácticas de agricultura biodinámica.

La vendimia se lleva a cabo de manera manual, priorizando siempre el momento óptimo de maduración de las uvas y utilizando cajas de capacidad reducida para su transporte. Al llegar a la bodega, se realiza una selección minuciosa en la mesa para identificar los ejemplares de mayor calidad, que serán sometidos a la prensa. El mosto inicia su fermentación con sus propias levaduras autóctonas en depósitos de roble, previamente utilizados para diversos vinos. Posteriormente, se trasiega a barricas de roble francés, donde reposa durante aproximadamente 20 meses, sometiéndose a dos trasiegas anuales para perfeccionar su proceso de crianza.

Cada sorbo transmite de manera auténtica y distintiva las características singulares de la añada, evidenciando la maestría enológica de Peter Sisseck y la riqueza del terruño de La Horra. Descubre la singularidad de Pingus 2019, disponible para comprar en nuestra tienda online.

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Image: CATA DE VINOS Y EVENTOS

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