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Pago de Carraovejas El Anejon 2021

94 Suckling
Pais

España

Vintage

2021

Region

D.O. Ribera del Duero

Volumen

750 ml

Bodega

PAGO DE CARRAOVEJAS

% VOL

15

Variedades

Cabernet sauvignon, Merlot, Tempranillo

Tipo

Tinto

Estilo

Seco

83,51 
-
+

Reseñas de la comunidad
4.5 Vivino

4.5
Anton Kopytov
Vivino
This is amazing Ribera del Duero. Concentrated dark fruit, violets and a touch of graphite on the nose. Dense on the palate - polished tannins,
4.2
chodhound
Vivino
Beautiful elegant - wonderful nose - great
4.5
Vinosaurus - Béla G...
Vivino
Wonderfull Ribera! Bold oak spices, vanilla, blueberry yoghurt. Polished tannins, light dried herbs, nice minerals. Texture, length, perfect
4.5
P R
Vivino
Intense aromatic layers of prunes, dark cherries, Mediterranean herbs, subtle cocoa, tobacco, vanilla (FC). On the palate, it delivers powerful
4.5
Jia Wen Tuea
Vivino
Really good and velvety red. Gentle tannins despite the young age. Good balance of acidity. Pronounced black fruit and vanilla, with smoke spice
4.7
Andrew Berg
Vivino
I think this is my new favourite at this price point . Just opened and tastes fantastic . I will add more comments as this beautiful starts breathing
4.4
Ali Suleiman
Vivino
I absolutely loved the El Anijón 2020. From the first swirl, it opened up beautifully with a rich and expressive nose—blackberry leading the
4.5
Juan Carlos Gallegos
Vivino
As good as Ribera del Duero can get. Steep vineyard in terraces right in front of the Castle of Peñafiel. Powerful, yet elegant, complex and
4.5
Martin Jezeršek
Vivino
One of the best out there! Signature wine of Ribera del Duero! Light oak notes, balance of acidity tannins and long long aftertaste with gentle
4.6
Michael Rosenberg
Vivino
Pago De Carraovejas hits it out do the park with this exceptionally balanced and incredible Rivera De Duero. Truly best in class.
4.6
CS
Vivino
Nose. Cherry. Graphite. Pencil lead. Light oak and leather. Palate. Explosion. Extracted. Cherry. Graphite. I would maybe give the 2019 a year
4.8
Don Fito
Vivino
Deep purple, violet petals, floral, very fruit forward, raspberries. Full body, fantastic balance, wonderful tannins, vibrant & lively! Fantastic
4.5
Y. Perdomo
Vivino
oak vanilla chocolate leather black fruit tobacco blackberry plum balsamic dark fruit smoke blackcurrant coffee mint cassis cedar graphite cinnamon
4.4
Luis Bodega
Vivino
oak vanilla chocolate black fruit leather tobacco
4.7
Mark
Vivino
Once again, a fabulous inky, full bodied red. vanilla blackberry chocolate, now how’s that for starters. Then some things emerged… Pencil
4.6
EddyTab
Vivino
In the glass it is VERY concentrated - long, thick legs turn the glass purple. The nose is delicious, oak, lots of vanilla, anise, licorice,
4.5
MOON
Vivino
- Grape: Tempranillo 95%+CS3%+Merlot2% - Nose: Dark berry, herb, walnut - Palate: It reminded me of a classic coffee with a heavy body, showing
4.5
Howard
Vivino
This 2019 vintage revealed a more understated aromatic profile compared to the 2018, yet with an enhanced clarity in its mocha and chocolate

Description

Un Ribera del Duero de alto nivel que combina elegancia y profundidad con una agradable sensación de frescura. Se muestra amplio y sabroso, con un cuerpo medio-alto, taninos refinados y bien integrados, y un paso por boca sedoso que se prolonga en un final largo y perfectamente pulido.

El Anejón 2021 es un distinguido vino tinto seco, creado con una mezcla de Tinto Fino (92%), Cabernet Sauvignon (5%) y Merlot (3%) por la reconocida bodega Pago de Carraovejas en la D.O. Ribera del Duero. Este vino emana un carácter sutil y robusto, destacando por su aromático bouquet floral que captura la esencia excepcional de su viñedo originario.

Las terrazas del viñedo El Anejón se abren al valle de Carraovejas formando un auténtico anfiteatro natural, con vistas privilegiadas al Castillo de Peñafiel. Se trata de una de las primeras viñas en bancales de la Ribera del Duero y uno de los escasos ejemplos de viñedo en terraza de toda la denominación. Sus suelos franco-calcáreos, compactos y austeros, junto con la presencia de las tres variedades clásicas de la finca, confieren un carácter único a esta parcela de 9,43 hectáreas. La orientación mayoritariamente oeste y la fuerte pendiente aseguran una excelente exposición y una maduración homogénea.

Tras un seguimiento minucioso del ciclo vegetativo, la vendimia se realiza manualmente en pequeñas cajas. En bodega, los racimos pasan por cámara de frío y por una doble mesa de selección, primero de racimos enteros y después de bayas, para garantizar la máxima precisión. La fermentación alcohólica y maloláctica se llevan a cabo de forma espontánea en pequeñas tinas de roble francés, buscando resaltar la identidad del terruño.

El vino se traslada por gravedad a barricas nuevas de roble francés de 600 litros y grano extrafino, donde completa su crianza. La añada 2021 fue embotellada en la primavera de 2023, preservando toda la pureza y profundidad de este vino excepcional.

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Image: CATA DE VINOS Y EVENTOS

18+

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