Preludio de Sei Solo 2022

Pais

España

Vintage

2022

Region

D.O. Ribera del Duero

Volumen

750 ml

Bodega

SEI SOLO

% VOL

14,5

Variedades

Tempranillo

Tipo

Tinto

Estilo

Seco

22,51 
-
+

Reseñas de la comunidad
4.2 Vivino

4.3
Enric Català
Vivino
So delicious! This winery from Ribera del Duero really knows how to make proper wine. Concentrated, dark fruit, black pepper. Licorice, mint. Rich
4.2
Jeroen
Vivino
Premium RdD taking me back to a fine winetrip to this region a few years ago. First tasted via Coravin last Sunday now decanted for two hours.
4.2
Robinf
Vivino
Nice! One sometimes needs RdD 😎 Bramble, dark fruits, vanilla, little alcohol sweet. 20m on wood. Very ripe style, structured and full bodied.
4.3
Krzysztof Marciniak
Vivino
Spicy aromas with herbs on the nose : thyme, trufle and coffee notes. The aroma is very nice. Medium structure. On the palate : the consistency
4.2
David D
Vivino
Great Ribera red, good value. More modern then not, still some oak, fine tannins, red and black fruit, supported by good acidity. Silky smooth
4.2
Old Papa Hem
Vivino
Delicious dark notes of cherries and plum w/ oak and vanilla, grippy tannins— wish we’d stored for longer!
4.3
Fernando Rodriguez
Vivino
A young monster with a lot of aging potential. Plum, prune and earthy flavors.
4.3
Alonzo
Vivino
Ruby red Red fruit vanilla oak on the pallet. Very smooth alcohol forward. Very nice.
4.4
Daniel Silva
Vivino
Wow. Very good!
4.5
Roberto Herrera
Vivino
@carbon with AC
4.1
Benjamin Gripenberg
Vivino
A nice basic Ribera del Duero. Medium tannins, with taste of oak, vanilla, blackberry, cherry and scent of tobacco and leather.
4.3
Tim Dijkema
Vivino
The 2020 Preludio of Sei Solo is a youngster but already drinking very nice, unfolds in the glass. Potential. Aged 17 months in used French oak
4.4
Andre Xie
Vivino
This deep purplish wine presents distinct American oak characteristics, layered with red and dark fruit aromas. The palate showcases medium-plus
4.4
Pieter De Coster
Vivino
This one has been a while on my long waiting list! Finally!🙏🥳 Sei Solo, located in the small village of La Horra, 💚 of the famous Ribera
4.5
Raf De Leu
Vivino
Allready 2y ago that I've had one of these great value RdD's, so time to pop one again. Opening with a burst of cherry festivities! Fresh red
4.2
Aldo Tobler
Vivino
A solid Ribera wine. The age let it be more settled down in the bottle, which is good since the popular Ribera wines seem to be available young.
4.3
Jørgen Fruensgaard
Vivino
Deep Dark fruitbomb with blackberries and blackcurrants. Fruitdriven with layer upon layer evolving in mouth - cocoa and coffee. Good lenght
4.2
Ian Lean
Vivino
Dark garnet with a purple corona. Rich herbs lavender and forest floor. Black plum dark cherry bay leaf chocolate cigar box hints of mint. Slightly

Description

Este vino se presenta con un profundo tono rojo oscuro, cautivando a primera vista. En nariz, despliega una seductora combinación de frutas rojas frescas, complementadas con delicadas notas de violetas, resaltando su carácter floral y expresivo. En boca, se muestra armonioso y bien equilibrado, con una acidez vibrante que realza su frescura y aporta una energía cautivadora al paladar.

Preludio de Sei Solo 2022, parte fundamental del proyecto personal de Javier Zaccagnini, expresidente del Consejo Regulador Ribera del Duero y cofundador de la reconocida bodega Aalto, comparte su origen con el vino Sei Solo, siguiendo procesos de vinificación y crianza similares. A pesar de estos lazos comunes, el Preludio de Sei Solo ha forjado su propio camino a lo largo del tiempo, destacando por su perfil robusto y fresco. Se trata de un monovarietal de tempranillo.

Este tempranillo se cultiva en viñedos ubicados en La Horra, Gumiel de Izan y Moradillo, todos sometidos a rigurosas supervisión en bodegas. Con viñedos que abarcan desde los 60 hasta los 100 años de edad, junto con otras cepas más jóvenes, todos cultivados en sistema de vaso y con bajos rendimientos, la uva se selecciona a mano en pequeñas cajas durante la vendimia. Cada racimo se somete a una minuciosa inspección en mesas de selección, asegurando la calidad óptima.

El proceso de fermentación tiene lugar en tanques de acero inoxidable, con la elaboración de cada parcela de forma individual, seguida de la maloláctica en barrica y depósito. El vino madura entre 17 y 20 meses en barricas de diferentes capacidades: 228, 500 y 600 litros. Descubre la singularidad de Preludio de Sei Solo 2022, disponible para comprar vino en nuestra tienda online.

CATA DE VINOS Y EVENTOS

Pruebe uno nuevo con el equipo de SOLO WINE

Image: CATA DE VINOS Y EVENTOS

18+

Para acceder al sitio es necesario confirmar su mayoría de edad y su consentimiento para el procesamiento de cookies. Para obtener más información, consulte nuestra política de privacidad.