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Flor De Pingus 2016

95 Parker
96 Suckling
Pais

España

Vintage

2016

Region

D.O. Ribera del Duero

Volumen

750 ml

Bodega

DOMINIO DE PINGUS

% VOL

14,5

Variedades

Tempranillo

Caja

6 Botellas

Tipo

Tinto

Estilo

Seco

El precio original era: 264,55 €.El precio actual es: 238,10 €.
-
+

Reseñas de la comunidad
4.5 Vivino

4.5
Robinf
Vivino
Flor de Pingus, the second wine of this great biodynamic estate, made with same dedication, 25ha, 50yr old vines, 30k bottles. We tasted this
4.5
Jeroen
Vivino
Tasted just prior to bottling this Flor de Pingus is bursting with Tempranilla (Tinta del Pais) fruit from selected vineyards of around 23ha.
4.5
Kim Lund Johansen - ...
Vivino
92 Aroma had blackberries, blueberries, toasted oak, vanilla and coffee. Over the palate came black currants, blackberries, oak, smoke, light
4.5
Eddie Lam
Vivino
4.2 nice but compare with pingus still lot of weakness... tannins not smooth. complexity.. tabacco.. chocolate almost nothing can sense...
4.9
Si Borg
Vivino
Got the last 4 bottles on MSC meraviglia Just starting to open up after 3 hours and wow smooth. Still young with lots of sediment
4.5
Mark van Delft
Vivino
Tasting Utregs wijnhuis with Bas & Bo: power, velvety, fig, plum, mature cherry, dried red fruit, so smooth, strong long finish - 93
4.5
Andreas Norfelt
Vivino
What an excellent wine. Made by a great Dane in Spain, I’m still impressed by Mr. Peter Sisseck’s skill in Ribera del Duero 🙏🏻🌞
4.5
Louise Sorensen
Vivino
Super soft and silky. Full, all round, and super easy drinking. Ripe blackberries, vanilla, dark chocolate bitters. Oaky aftertaste. Cat gift
4.5
Jacques Ruah Venman
Vivino
You can never go wrong with a Flor!!! It always delivers a medium full body that is both elegant and subtle!! This wine needs time…. Let it
4.5
Martin Knaust
Vivino
Black fruits, coffee, dark plum, dry oak, violet, tobacco spice, licorice and some earth. Great wine! Elegant. Needs many years to show full
4.7
José Andrés Passar...
Vivino
What a beauty! Can’t even describe how beautiful this wine is! Floral notes, lavender, chamomile, balsamic, truffle, leather, smoke, tobacco,
4.5
AJ Trommello
Vivino
Beautiful, ripe black fruit, well-rounded, supple tannins, with a hint of jam and spice. Acidity to balance and we have a winner.
4.5
Marcos Iglesias, Dip...
Vivino
Clear, deep inky purple. Clean, medium plus intensity aroma of blackberry, black currant, cherry, tobacco, vanilla. Dry, medium plus acidity,
4.7
Simon Kraus Ledderer
Vivino
What an outstanding wine. First time trying a Flor du Pingus. What a color. Dark ruby and looks very beautiful in the glass. In the scent we
4.5
Turd Ferguson
Vivino
Review number 200. Thought I would mark the occasion with something special. I had been meaning to try Flor de Pingus since I first read about
4.6
HSC
Vivino
Stunning in its elegance. 18 months on new and old Allier oak. Complex nose with black fruit, spiced with nutmeg, cloves and smoke. Very delicate
4.5
Peter Hess
Vivino
This is the second label from Dominio de Pingus from oenologist Peter Sisseck. The wine shows clear and bright with a medium ruby red color
4.5
Le Winterli
Vivino
4.4 Enjoying it without comparison and decanted it is already really enjoyable. Drinking it whilst also having the 2001 i find to recognise a

Description

Este vino destaca por su vivacidad y frescura, evocando aromas de cáscara de naranja, cítricos y notas florales. En el paladar, se percibe un excelente equilibrio, y los taninos, aunque suaves, reflejan un matiz ligeramente rústico característico de la región. Esta textura única, que Peter Sisseck describe como taninos "tridimensionales", se caracteriza por ser extremadamente nítidos y concentrados, ofreciendo una longitud y sabor intensos que culminan en un final refrescante.

El Flor de Pingus 2016, un vino tinto de la D.O. Ribera del Duero producido por Dominio de Pingus bajo la dirección del destacado ingeniero agrónomo y enólogo Peter Sisseck, destaca como una joya vinícola. Reconocido como uno de los enólogos más destacados de España, Peter Sisseck lidera la elaboración de este vino en la pequeña bodega de Dominio de Pingus.

Este vino proviene de 35 hectáreas repartidas en cuatro zonas distintas del pueblo de La Horra, combinando viñedos de más de treinta años con otros más jóvenes. Estas parcelas, situadas entre los 700 y 850 metros de altura en el corazón de la Ribera del Duero, confieren al Flor de Pingus una identidad única, con viñas que oscilan entre los 30 y 55 años de edad.

La cosecha de 2016 se realizó temprano para capturar la madurez óptima y mantener una frescura excepcional; de hecho, la recolección concluyó antes de que muchos en la región empezaran. El vino fue criado durante 18 meses, utilizando un 40% en barricas nuevas de roble Allier y el 60% en barricas usadas, culminando en la producción de 105,000 botellas. El embotellado se llevó a cabo en junio de 2018.

Para los entusiastas que deseen comprar un vino que combina tradición con técnicas modernas y refleja la maestría de uno de los enólogos más renombrados, Flor de Pingus 2016 ofrece una experiencia enológica inigualable.

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Image: CATA DE VINOS Y EVENTOS

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