Familia Torres Mas la Plana Cabernet Sauvignon 2016

93 Suckling
92 Wine Spectator
Pais

España

Vintage

2016

Region

D.O. Penedés

Volumen

750 ml

Bodega

BODEGAS TORRES

% VOL

14,5

Variedades

Cabernet sauvignon

Tipo

Tinto

Estilo

Seco

104,91 
-
+

Reseñas de la comunidad
4.2 Vivino

4.2
Doug Walker
Vivino
It's been too long between Mas La Plana's for me. First time trying the '16. Last one I had was a '12. Such a great example of the stellar value
4.2
Henkka Myllymäki
Vivino
These types of wines goes easy on me. Black currant, oak, leather, strong round long tannines, hint of tobacco in scent ✌🏻 balanced and
4.2
Daniel Strand
Vivino
Dense ripe. Dark fruit, possibly plum and black currant. Cold tea, cedar, tobacco, raisins. Mature and ready now. Will not improve, drink now
4.4
Lobo Jang
Vivino
blackcurrant blackberry plum black fruit blueberry dark fruit oak vanilla leather tobacco chocolate earthy smoke mint eucalyptus
4.2
KV
Vivino
One of the best Spanish wines I have tasted. Med body, med acidity with lovely hints of plum, vanilla, oak and maybe licorice?
4.5
Sina Hulkkonen
Vivino
Dark, almost black in color. To nose: blackberry, aniseed, smoke. To palate: plum, tobacco with leathery finish. High tannins, bold and dry,
4.3
Rozz and buds
Vivino
Deep garnet in colour. Bold but softened tannins with obvious oak. Blackberry with a hint of vanilla. Second best wine of the evening after
4.3
Krzysztof Marciniak
Vivino
Nose with red fruit, jam notes, plums, figs, oak. Very smooth, velvety. A note of natural oak and black fruit. Perfect balance and complexity.
4.5
Benjamin Gripenberg
Vivino
Mas La Plana never fails. The 2016 was great as all the previous ones that I’ve enjoyed. Full-bodied and taste of oak, leather, vanilla and
4.4
Juuso Hänninen
Vivino
Very dark ruby color, almost black. Beautiful nose with blackberry, leather and vanilla. Nice, balanced and long palate. Good example of high
4.4
Lisa Gudnason
Vivino
Med ruby, cherry blueberry, oak and spice vanilla plum capsicum. Med body, med + acidity med tannin blueberry, blackberry, Saskatoons, long
4.2
Liching_winediaries
Vivino
Deep Ruby Medium intensity. On the nose, black berry, prune and plum. A tertiary aroma of leather and oaky. On the palate, high tannin, medium
4.4
Robert S
Vivino
Very bold and powerful. Felt like the tannins might have mellowed somewhat over the years. A complex, lingering flavour monster. There are dark
4.2
shashank jhunjhunwal...
Vivino
oak tobacco earthy on the tongue . Chocolate on the nose . Tannic , has body . Goes down . On the drier side with a hinge of sweetness at the
4.3
Wonjong Lee
Vivino
Score of 92-93/100. Blackberry, blueberry, cassis, dried bell pepper, tobacco, ginseng, cocoa powder, and decent oak. Medium bodied, medium
4.5
Tommelier
Vivino
Best wine in Spain? That’s how it’s marketed. It’s almost there. SMOOTH. Perfect tannins, red plum, black currant, blueberry, tea leaves,
4.5
Dirk Ewals
Vivino
4.5. Very youthful, but top-shelf balance. I love the character of this wine. Colour: medium ruby/garnet On the nose: medium/low intensity
4.5
Juha K.
Vivino
Blackcurrant, blackberry, earthy, oak, leather. Full bodied, intense but balanced tannins. Complex, lingering aftertaste. Iconic spanish wine

Description

Este vino despliega intensos aromas y sabores de ciruela y frutos rojos. Se muestra profundo y lleno de riqueza, con múltiples capas de fruta y taninos redondos perfectamente integrados. Su final es encantador: afrutado, complejo y con una fruta exquisita que se prolonga en una persistencia larga y elegante.

Mas La Plana 2016 es un vino tinto seco, elaborado con Cabernet Sauvignon por la distinguida Familia Torres en la D.O. Penedès. Esta historia vinícola se remonta a 1962, cuando Miguel Torres inició la producción con una pequeña cantidad de Parellada, una variedad blanca típica de Cataluña.

La finca Mas La Plana, ubicada en el corazón del Penedès en la subzona Turons de Vilafranca, se encuentra delimitada por el río Foix y la riera de Llitrà. Este viñedo de 29 hectáreas se distribuye en diez parcelas y dos niveles, con suelos arcillosos en la parte baja y margas predominando en la parte alta. Las viejas cepas de Cabernet, plantadas en los años sesenta, han prosperado aquí, produciendo vinos equilibrados influenciados por el clima mediterráneo. Mas La Plana es un ecosistema vibrante gracias a la viticultura regenerativa, que busca recuperar la fertilidad natural del suelo, evitar la erosión y fomentar la biodiversidad, mientras aumenta la capacidad del viñedo para absorber CO 2, contribuyendo así a la lucha contra el cambio climático.

La vinificación incluye una maceración de entre 15 y 25 días, con fermentación en depósitos de acero inoxidable y fudres de roble bajo control de temperatura. Posteriormente, el vino se cría durante 18 meses en barricas de roble francés, de las cuales un 65% son nuevas, aportando complejidad, estructura y elegancia.

Una auténtica joya enológica del Penedès, perfecta para quienes desean comprar vino online con historia, calidad y el sello inconfundible de la Familia Torres.

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