Paolo Leo Passo del Cardinale Primitivo di Manduria 2022

91 Suckling
Pais

Italia

Vintage

2022

Region

DOC Primitivo di Manduria (Puglia)

Volumen

750 ml

Bodega

PAOLOLEO

% VOL

14

Variedades

Primitivo

Tipo

Tinto

Estilo

Seco

12,94 
-
+

Reseñas de la comunidad
4.2 Vivino

4.5
Artur Leszek
Vivino
It's absolutely stunning. Rich, bold, packed with ripe plum and cherry. Hints of tobacco and vanilla. Long finish, simply delicious.
4.2
Rumi Yo
Vivino
Another lovely Primitivo from Paolo Leo. Stewed plum, blackberry, perfume and black cherry on the nose. Black cherry, chocolate and fig on the
4.3
Lauri
Vivino
On nose plum, vanilla and oak. More delicious sweet and jammy plum on palate, blackberries. Full bodied, silky smooth and soft. High quality
4.4
Max
Vivino
I tried 2020 vintage of this Primitivo a couple of years ago. Then I missed 2021 vintage. And now I could enjoy a 2022 vintage, and I found it
4.3
Roman Reshniuk
Vivino
The 2022 vintage was even more impressive than the previous one. In my opinion, it became a little sweeter, and the palate altered as well. Here,
4.2
Oleg Khutorskoy
Vivino
Wonderful primitivo! Just the right amount of everything: tannins, acidity, sweetness, medium body; aromatic mix of ripe black fruits and berries;
4.3
Scott Alexander
Vivino
After my last bottle of red was lacking in fruit or sweetness, this was a real treat. Vanilla, chocolate, blackcurrant, stewed plum, oak and
4.3
Dillon Wright
Vivino
Oak and alcohol on the nose, definitely needs decanting as young wine. Once opened up, this wine is phenomenal. I really really enjoyed this,
4.4
Gustavo Cavalcante
Vivino
A stunning young gun Primitivo. Everything is very correct and balanced here, fruity sweetness, tannins, acidity, texture and finish. Loads of
4.4
Paul
Vivino
From Drink Finder. This is a stunning Primitivo. It's super smooth. Notes of vanilla, chocolate, plum, blackberry, and raisin. Full-bodied
4.2
d0rian7
Vivino
Very good Primitivo do Manduria. Bought from Signorvino for 9,90 was a real bargain. 4,2 stars, highly recommended!
4.2
Bleys
Vivino
Good vintage, more tannins, leas acidity. Plum and cherry. One of the best primitivo wines out there.
4.5
Karol Wnuk
Vivino
Great wine, full of aromas like vanilla, liquorice, dried plum, blackcurrant, tobacco, oak. Great price to value factor.
4.3
Hans Vrolijk
Vivino
Very nice for a primitivo oak vanilla blackberry plum blackcurrant leather tobacco raspberry prune smoke
4.2
Steve Thornett
Vivino
2022 bottle. Straight from opening this is drinkable. Not too jammy but red and maybe stewed fruits flavours and tobacco quite evident. Bit
4.2
Jeremy Read
Vivino
Needs to breathe but really great quality when it does - chocolate and vanilla with overlay of dark red fruit. Fabulous value
4
Allan Moita
Vivino
Beautiful. Great deep ruby colour! A rich flavour of dark fruit and blueberry. Vanilla and a mild flavour of oak. Good tannin with medium acidity.
4.6
adi sat
Vivino
oak cherry leather vanilla blackcurrant smoke

Description

Vino de color rubí profundo, con un aroma intenso a frutos negros, destacando cassis y grosella negra, acompañados de delicados matices de regaliz y coco. En boca muestra buen cuerpo y equilibrio, con taninos sedosos y una acidez perfectamente integrada. Su final es largo y persistente, con recuerdos de frutos del bosque y mermelada especiada.

El Paolo Leo Passo del Cardinale Primitivo di Manduria 2022 es un vino tinto seco elaborado con la uva Primitivo, bajo la DOC Primitivo di Manduria (Puglia, Italia). Esta variedad ancestral es reconocida por dar vida a vinos de gran prestigio, y en Manduria alcanza su máxima expresión gracias a sus largos días soleados y las fuertes diferencias térmicas entre el día y la noche, que favorecen una maduración óptima de la uva. El resultado es un vino de estructura elegante, suavidad y gran carácter.

Su zona de producción se ubica en la provincia de Taranto, en el sureste de Apulia, donde los viñedos de 40 años de edad se cultivan en el sistema tradicional de vaso apuliano sobre suelos arenosos. La densidad de plantación es de 4.000 a 4.500 cepas por hectárea, con un rendimiento muy bajo de 0,75 kg de uva por planta, lo que garantiza concentración e intensidad. La vendimia, realizada al amanecer, ayuda a preservar la frescura y el perfil aromático de las uvas.

En bodega, las uvas se despalillan y fermentan a temperatura controlada de 25 °C durante 8-10 días. Posteriormente, tiene lugar una maceración de 15-18 días con los hollejos, para potenciar color, aromas y taninos. Finalmente, el vino se afina con una crianza de 3 meses en barricas de roble americano y 6 meses en depósitos de acero inoxidable, logrando equilibrio entre frescura y complejidad.

Ideal para acompañar platos con salsas rojas, carnes a la brasa, asados, quesos curados, setas silvestres o caza. Disfruta del carácter único de Puglia en tu mesa: este es el momento perfecto para comprar vino online y dejarte seducir por la intensidad del Paolo Leo Passo del Cardinale Primitivo di Manduria 2022.

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Image: CATA DE VINOS Y EVENTOS

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