Raúl Pérez Ultreia Rapolao 2022

95 Parker
Pais

España

Vintage

2022

Region

D.O. Bierzo

Volumen

750 ml

Bodega

RAÚL PEREZ

% VOL

13,5

Variedades

Mencía

Tipo

Tinto

Estilo

Seco

52,87 
-
+

Reseñas de la comunidad
4.1 Vivino

4
Karl Börjesson
Vivino
Dark cherry, chocolate, plum and a some tannins. And Raul himself pouring the wine, what more could you ask for? 11/76 at Vinet 2023
4.1
Laurenz
Vivino
2020 Quite astringent, sticky, deep, fine fruit and serious body, 21 feels fresher and more my style. feels closed. Would give some time.
4.2
Praveen Mani
Vivino
Ripe berries at the open, raspberries, blackberries, bit of ferment funk, and a nice menthol and cassis note. Quite fruity on the palate at first,
3.9
Boštjan Ohnjec
Vivino
A bit unbalanced. Nose floral. Fruit is overshadowed by tannins and acidity. Savory midium-short finish. Decant for 1h before serving. For me
4.1
Marie Rosenmir
Vivino
At first I found this wine a bit closed but after a while it opened up and became interesting and enjoyable. Dark ruby red/purple in the glass,
4.4
Ádám Márton
Vivino
Quite some spices on the nose pepper mainly with some fruits. Bit burgundy still which goes very well with it! Fruits, cherry and tobacco amazing
4.4
Rick Stadler
Vivino
93/94 a really distinctive, detailed and fine-tuned thoroughbred with generous floral and red fruits, lengthy and nuanced, very fine tannins.
4.1
Lorenzo tincoca
Vivino
Medium purple colour,cherry,blackberry aroma,earthy,multilayered,assertive acidity,rounded tannins,full body,persistent aftertaste
4.5
Howard Yang
Vivino
This is absolutely fantastic already but it will definitely age some more if you are not in a hurry, short maceration and fermented in chestnut
4.4
Anna Junnila
Vivino
Best year for this fabtadt8c world's most famous of the Raul Perez la vizcaina wines delicious Chianti violet cherry hibiscus plum dark chocolate
4.1
Redolent Winter
Vivino
(4.1) Lean, austere yet very meaty. Dominant animalistic leather layered over sour cherry, pomegranate and dark berries compote with damp wood
4.2
Juan Carlos Gallegos
Vivino
Rapolao reputed one of the best terroirs in Bierzo. This Mencia from Raúl Perez has nice aromas of raspberry licorice, cocoa, violet, herbs
4
Joe
Vivino
Wonderful! First and foremost, I get bing cherry, followed by chocolate, and plum. Delicious
4.5
Daryl Summers
Vivino
Really enjoyed this was recommended this at the Michelin restaurant Kon Hans Kaelder in Copenhagen
3.5
Jacob
Vivino
Lovely red berry , some green uplifting floral note (Maybe some stems in it) gravel and wet Stone with a bit Auster finish .
4
Anton Kopytov
Vivino
Stunning array of aromas that capture the ethereal, fragrant nature of the higher parts of El Rapolao. Spicy, mineral and expressive. Firm tannins.
4
Harrison Freund
Vivino
A light alcohol (<12%), but high in tannins red. Well made, light but complex. Have with chicken or tapas: it needs food, very grippy. Needs
3.1
Gowri Kabali
Vivino
Red fruit notes and a bit of minerality, had it with duck and the pairing was good. Probably a bit uninspiring otherwise

Description

Este vino presenta una nariz notablemente clara y pura. En el paladar, se destaca por su jugosidad y una estructura que varía de media a completa, dotado de una generosa cantidad de taninos que son suaves y tienen un toque sutilmente terroso. Este perfil contribuye a una textura rica y envolvente que realza el carácter y la complejidad del vino.

Ultreia Rapolao 2022 es un exquisito vino tinto seco, compuesto por 100% Mencía y elaborado por el renombrado enólogo Raúl Pérez en la D.O. Bierzo. Raúl, proveniente de una familia de viticultores bercianos de larga tradición, es ampliamente reconocido tanto en España como internacionalmente.

En el viñedo, las cepas muertas han sido sustituidas por Pan y Carne (una variedad local de Trousseau), que ya ha comenzado a dar frutos. Además, han acortado el período de maceración de este vino. La combinación de uvas más ligeras y un método de vinificación más suave ha equilibrado la mayor concentración típica de una añada más cálida.

Para su crianza, el Rapolao Ultreia 2022 se ha madurado únicamente en foudres previamente usados para vinos blancos, eliminando el uso de barricas tradicionales. Esto ha permitido que la madera, todavía relativamente fresca, aporte una textura y un aroma ligeramente cremosos al vino. Se han producido un total de 1,600 botellas.

Para los entusiastas interesados en comprar un vino que refleje la habilidad y la innovación de uno de los enólogos más destacados de España, el Ultreia Rapolao Mencia 2022 ofrece una experiencia única y de alta calidad, ideal para apreciar la riqueza del Bierzo.

CATA DE VINOS Y EVENTOS

Pruebe uno nuevo con el equipo de SOLO WINE

Image: CATA DE VINOS Y EVENTOS

18+

Para acceder al sitio es necesario confirmar su mayoría de edad y su consentimiento para el procesamiento de cookies. Para obtener más información, consulte nuestra política de privacidad.