Niepoort Colheita Port 2012

Pais

Portugal

Vintage

2012

Region

Porto

Volumen

750 ml

Bodega

NIEPOORT

% VOL

19,5

Variedades

Sousão, Tinta Amarela, Tinto Cão, Touriga Franca, Touriga Nacional, Otras

Estilo

Dulce

Tipo

Tinto

35,86 
-
+

Reseñas de la comunidad
4 Vivino

4.1
Serban Sincai
Vivino
Tasted at the winery. 9,1 PM
4
markloveswine
Vivino
Essencia event Porto : scores only based on first impressions (event too busy to assess properly)
4
Jan Schaerlaekens
Vivino
Red fruits, dried fruits, caramel, coffee. Sweet, fine acidity, sweetness and alcohol woven in.
4.1
BoWe
Vivino
Gestoofd fruit, walnoot, amandel, oregano; mooie port
4
Michel Creemers
Vivino
Winemakers dinner at hof ter Delft No formal tasting notes
4.2
Anna Winna
Vivino
sweet white port, white grapes blend of 40. caramel, nuts, dried fruits. Not much acidity
4.7
Arda Katircioglu
Vivino
This light cherry-colored wine offers a complex nose with aromas of raisin, caramel, toffee, prune, and nuts, including almond and hazelnut,
4.2
Håvard Egge
Vivino
Fantastisk med stilton og pepperkaker
3.5
Mathias D.
Vivino
Jam and dried fruit
4.4
Ines De Moschetti
Vivino
The port is tawny coloured, very suave and fresh with notes of almonds, fresh figs, cedar and orange peel. There are caramel and some candies,
4.5
Raf De Leu
Vivino
Cheese & Wine by the master himself @Gino Snoeck! The sweet wines keep on coming with another great port from this well known producer. Red fruit
4.4
Boris.Kingston
Vivino
Clear, light, garnet. Nose: Dried fruit, dried apricot, dried fig, raisins and prune. Nutty tones of hazelnut, almonds and hint of marzipan
4.5
Fabien Lainé
Vivino
No wonders, my vintage so a good one - a wine with great freshness, nice and opulent oak touch, intense acidity delicious toffee caramel hints
4.5
David Zeng
Vivino
Caramel, toasted honey, white chocolate, almond, walnut, pistacho, toffee, pungent on the nose. Well balanced alcohol upholding the natural sweetness
4.5
Rocket Ron
Vivino
This is my first colheita port and I love it! Can really taste the the oak and toffee. Sweet and lovely, just what I need to finish my Friday
4.5
Dr. Matthew Horkey
Vivino
93/100 Wonderful Tawny Port. Notes of honey, toffee, coffee, dried apricot, and almonds. Full and silky in bodied with high acidity and a long
4.1
Lasse Ripatti
Vivino
Bright deep ruby color. Slightly sweet but has perfect acidity to balance it. Silky tannins. raisin, butterscotch, dried fruit, vanilla and brown
4.5
Iain
Vivino
Excellent - blackcurrant, chocolate and leather - not too sweet
3.6
Paulius
Vivino
Speed blind tasting training/comp.12/12 Med tawny. Med+ intensity, spirity, prune, cooked cherry, cherry liquor, coffee. Sweet, med acidity,
3.9
Sturle Fjelland
Vivino
Port tasting 😁 This Colheita from 2012 is the 4th port of the evening 🙂 Comes with a colour of deep amber. Transparent. Aroma of caramel,
4.4
Boris.Kingston
Vivino
Clear, light, garnet. Nose: Dried fruit, dried apricot, dried fig, raisins and prune. Nutty tones of hazelnut, almonds and hint of marzipan
4.1
Jaakko Paarvala
Vivino
Very pale ruby approaching copper. Date, oak, coffee, toffee, cocoa, tar, smoke. Nutmeg, clove, burnt wood, balsamic and cigar box on palate.
4.4
Boris.Kingston
Vivino
Clear, light, garnet. Nose: Dried fruit, dried apricot, dried fig, raisins and prune. Nutty tones of hazelnut, almonds and hint of marzipan

Description

Este vino se presenta con un tono rojo ladrillo de intensidad media y bordes de un sutil naranja. Aromáticamente, destaca un suave toque ahumado y de vainilla, resultado de su crianza en barricas de pipa antiguas y bien curadas, complementado con notas de mermelada, pasas y albaricoques secos. En el paladar, es de cuerpo medio con un final suave y extenso, marcado por una agradable presencia espiritual.

Colheita 2012 es un vino dulce procedente de la renombrada bodega Niepoort en Porto, Portugal, elaborado con una diversidad de uvas como Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Amarela, Tinta Cao y Sousão, entre otras. Esta histórica bodega familiar, fundada por inmigrantes holandeses en 1842, es célebre por sus vinos de Oporto y de mesa, caracterizados por un empaque distintivo y una comercialización activa.

El año 2012 se destacó por una escasez de lluvias en la región, retrasando el ciclo vegetativo de las vides aproximadamente 15 días respecto a lo habitual. El invierno trajo temperaturas extremadamente bajas, favoreciendo un crecimiento vegetativo uniforme. Durante la etapa de maduración, las temperaturas se mantuvieron más bajas de lo normal, resultando en una acidez equilibrada en los mostos. La vendimia se llevó a cabo en septiembre y, tras una meticulosa selección, las uvas y raspones seleccionados se procesaron en lagares de granito donde fueron pisados antes de su fortificación.

Ideal para maridar con frutas secas, tartas de almendra, postres a base de huevo, café o vainilla, y también es excelente como aperitivo frío. Este vino es una excelente opción para quienes deseen comprar vino online y disfrutar de un producto con historia y calidad garantizada.

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Image: CATA DE VINOS Y EVENTOS

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